Retete de peste Prut

Cusma lui Guguta

Este o mica „poezie” culinara facuta din clatite umplute cu visine, invelite in crema fina de smantana si frisca naturala si acoperita cu fulgi de ciocolata. Merita incercata macar o data in viata!

Acest desert unic, nelipsit de pe mesele de sarbatoare din Basarabia, este o adaptare a retetei rusesti „Monastirskaya izba”(in traducere, Coliba Monahului), pregatit cu aluat fraged. La noi insa gospodinele au gasit o ”scurtatura” prin care se inlocuiesc foile de aluat fraged cu clatite, iar rezultatul este atat de gustos si racoritor, ca nu te poti opri dupa o singura felie, iar la final spui ”mai vreau” 🙂

Numele desertului vine de la un personaj din „Ispravile lui Guguta”, scrisa de Spiridon Vangheli, fratele mai mic de peste Prut al lui Ion Creanga. Este opera de referinta a scriitorului. Va recomand sa le cititi copiilor vostri orice carte scrisa de nenea Spiridon, o sa va placa si voua, nu doar picilor 🙂

Asadar, cum se face cusma lui Guguta?

Ingrediente pentru clatite

  • Lapte – 1 litru
  • Oua – 7 bucati
  • Faina – 230 g
  • Unt topit – 25 g
  • Sare – o „boaghe” cat incape in 3 degete unite (cum ”vorbesc” italienii 🙂 )
  • Visine fara samburi – 700 g (eu folosesc uneori din compot, borcanul de la Lidl)

Ingrediente pentru crema

  • Smantana min 25% – 500 g
  • Frisca naturala – 200 g
  • Zahar pudra – 50 g
  • Ciocolata neagra pentru decor – 100 g

Daca gasiti visine proaspete, e chiar mai bine, dar sa nu uitati sa le scoateti samburii (proces mai migalos, in care un pai poate fi de ajutor :))

Metoda de preparare

  1. Cu 4-5 ore inainte de a te apuca de treaba (dar cel mai bine cu o noapte inainte) pui visinele din compot sa se scurga intr-o sita speciala. E important sa fie foarte bine scurse in momentul in care asamblezi cusma
  2. Intr-un bol incapator cernem faina si adaugam ouale si sarea, amestecam cu un tel pana obtinem un aluat omogen (va fi de consistenta unei smantani mai groase)
  3. Amestecand in continuare, adaugam treptat laptele si la final untul topit (si racit) pana aluatul devine fluid
  4. Turnam jumatate de polonic de aluat intr-o tigaie speciala pentru clatite (incinsa in prealabil) si rotim repede tigaia din incheietura mainii pana aluatul acopera toata suprafata intr-un start foarte subtire. Cand pe suprafata clatitei apar mici bule de aer – e momentul sa intorci clatita pe partea cealalta (eu folosesc un bat de frigarui din bambus pentru intoarcere). O mai tii 30 de secunde max 1min si apoi scoti clatita. Repeti pasul 4 pana se termina aluatul
  5. La urmatorul pas avem nevoie de 10 clatite, pe care sa le umplem cu visinele fara samburi. Luam fiecare clatita, punem pe marginea ei un rand de visine, apoi o rulam in forma de tub, cat mai strans. Repetam actiunea de inca 9 ori
  6. Acoperim clatitele rulate cu o folie de plastic pana se pregateste crema
  7. Pentru crema – mixam smantana, frisca si zaharul pudra (mai intai la viteza mica spre medie, 2 minute, apoi vreo 3 minute la viteza mare) Avem grija sa nu supra-mixam. Cum stim cand e gata crema? Luam cu telul mixerului un pic de crema din bol si intoarcem telul de de sus in jos – crema de constistenta potrivita nu ar trebui sa cada din tel.
  8. In continuare incepem asamblarea cusmei sub forma de piramida 4-3-2-1: pe fundul unui vas special pentru cozonac punem un pic de crema, apoi aranjam 4 clatite rulate una langa alta. Adaugam un strat de crema, apoi aranjam deasupra inca 3 clatite. Adaugam inca un strat de crema, apoi inca 2 clatite. Apoi iar un strat de crema si la final punem ultima clatita si acoperim totul cu crema ramasa.
  9. Dam prin razatoare o ciocolata (rece) deasupra cusmei si punem la frigider cel putin 24 de ore.

Pofta buna! 🙂

Salut 👋
Încântată să te cunosc.

Abonează-te acum ca sa primești ultimele noutăți Dulci și Dragi.

Promit să nu te spamez! Citește Politica de confidentialitate pentru mai multe informații.

Tinem legatura!

Lasa-mi numele si adresa ta de email si te voi tine la curent cu ultimele noutati!😎

Promit ca nu te spamez! Citeste Politica de confidentialitate pentru mai multe informatii.

S-ar putea sa-ti placa si...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *