Este o mica „poezie” culinara facuta din clatite umplute cu visine, invelite in crema fina de smantana si frisca naturala si acoperita cu fulgi de ciocolata. Merita incercata macar o data in viata!
Acest desert unic, nelipsit de pe mesele de sarbatoare din Basarabia, este o adaptare a retetei rusesti „Monastirskaya izba”(in traducere, Coliba Monahului), pregatit cu aluat fraged. La noi insa gospodinele au gasit o ”scurtatura” prin care se inlocuiesc foile de aluat fraged cu clatite, iar rezultatul este atat de gustos si racoritor, ca nu te poti opri dupa o singura felie, iar la final spui ”mai vreau” 🙂
Numele desertului vine de la un personaj din „Ispravile lui Guguta”, scrisa de Spiridon Vangheli, fratele mai mic de peste Prut al lui Ion Creanga. Este opera de referinta a scriitorului. Va recomand sa le cititi copiilor vostri orice carte scrisa de nenea Spiridon, o sa va placa si voua, nu doar picilor 🙂
Asadar, cum se face cusma lui Guguta?
Ingrediente pentru clatite
- Lapte – 1 litru
- Oua – 7 bucati
- Faina – 230 g
- Unt topit – 25 g
- Sare – o „boaghe” cat incape in 3 degete unite (cum ”vorbesc” italienii 🙂 )
- Visine fara samburi – 700 g (eu folosesc uneori din compot, borcanul de la Lidl)
Ingrediente pentru crema
- Smantana min 25% – 500 g
- Frisca naturala – 200 g
- Zahar pudra – 50 g
- Ciocolata neagra pentru decor – 100 g
Daca gasiti visine proaspete, e chiar mai bine, dar sa nu uitati sa le scoateti samburii (proces mai migalos, in care un pai poate fi de ajutor :))
Metoda de preparare
- Cu 4-5 ore inainte de a te apuca de treaba (dar cel mai bine cu o noapte inainte) pui visinele din compot sa se scurga intr-o sita speciala. E important sa fie foarte bine scurse in momentul in care asamblezi cusma
- Intr-un bol incapator cernem faina si adaugam ouale si sarea, amestecam cu un tel pana obtinem un aluat omogen (va fi de consistenta unei smantani mai groase)
- Amestecand in continuare, adaugam treptat laptele si la final untul topit (si racit) pana aluatul devine fluid
- Turnam jumatate de polonic de aluat intr-o tigaie speciala pentru clatite (incinsa in prealabil) si rotim repede tigaia din incheietura mainii pana aluatul acopera toata suprafata intr-un start foarte subtire. Cand pe suprafata clatitei apar mici bule de aer – e momentul sa intorci clatita pe partea cealalta (eu folosesc un bat de frigarui din bambus pentru intoarcere). O mai tii 30 de secunde max 1min si apoi scoti clatita. Repeti pasul 4 pana se termina aluatul
- La urmatorul pas avem nevoie de 10 clatite, pe care sa le umplem cu visinele fara samburi. Luam fiecare clatita, punem pe marginea ei un rand de visine, apoi o rulam in forma de tub, cat mai strans. Repetam actiunea de inca 9 ori
- Acoperim clatitele rulate cu o folie de plastic pana se pregateste crema
- Pentru crema – mixam smantana, frisca si zaharul pudra (mai intai la viteza mica spre medie, 2 minute, apoi vreo 3 minute la viteza mare) Avem grija sa nu supra-mixam. Cum stim cand e gata crema? Luam cu telul mixerului un pic de crema din bol si intoarcem telul de de sus in jos – crema de constistenta potrivita nu ar trebui sa cada din tel.
- In continuare incepem asamblarea cusmei sub forma de piramida 4-3-2-1: pe fundul unui vas special pentru cozonac punem un pic de crema, apoi aranjam 4 clatite rulate una langa alta. Adaugam un strat de crema, apoi aranjam deasupra inca 3 clatite. Adaugam inca un strat de crema, apoi inca 2 clatite. Apoi iar un strat de crema si la final punem ultima clatita si acoperim totul cu crema ramasa.
- Dam prin razatoare o ciocolata (rece) deasupra cusmei si punem la frigider cel putin 24 de ore.
